Писмо до Толстой

(Ж. К., 19 април 2010 г., след прочитането на „Отец Сергий“)

Обяснение в Любов (Писмо до Лев Толстой без право на отговор)

Отдавна се каня, уважаеми Учителю, да ти пиша. Но въпреки че закъснях с писмото си, съм сигурна, че ти си доловил вече онова, което смятам да ти кажа. Не се съмнявам в това, защото вие, Великите Учители на човечеството, сте надарени не само с  таланта да чувствате душите на хората, но и да чувате техните мисли.

В моите очи и сърце ти си толкова Голям, че всъщност най-добре е да замълча като в олтар и да ти благодаря като на Господ. Но няма да го направя, защото… не съм смирена. А не съм смирена, защото съм влюбена. Влюбена съм в теб, Учителю Толстой, и ти признавам чувствата си. А както знаеш, влюбеният човек прелива от вълнение, възторг и копнеж, и е изпълнен с неудържимо желание да говори.

Първият път, когато те срещнах, още не разбирах същността и силата на чувството си към теб. Въпреки че ти ми говореше изцяло за любов, посвещаваше ме в светлите и тъмните й пътеки, разказваше ми за дълбините на човешкото сърце, за възможното и невъзможното, което сам – наистина сам – човек очертава пред себе си. Твоята пленителна Анна Каренина ме научи да не се срамувам от чувствата си, от любовта и отчаянието, от безсилието и страха, които може да породи едно пълно себеотдаване. Тази невероятна жена ми показа как може да се страда с достойнство и очарование, внуши ми, че дори смъртта може да бъде копнеж, когато житейският пъзел така се подреди, че не можеш да бъдеш с любимия си човек. Анна, твоята приятелка, всъщност ме посвети в една дълбока тайна: тайната, че от любовта смъртта никога не е далече. Че заради любовта може всичко, ВСИЧКО, защото всичко й е позволено. А присъдата е оправдателна, дори в случай на убийство. И все пак, тя, трагичната твоя Каренина, ми даде и един ярък, светъл пример: чрез своя избор тя ми подсказа, че колкото и да обичам, както и да се влюбвам, каквото и да ми коства едно чувство, да избирам Живота, а не Смъртта. Да не лишавам душата си от възможността да преживява нови и нови опитности, да се влюбва отново и отново, да дава и да взима, да е жива, за да твори. Защото само тук, на Земята, душата има свое самостойно битие и шанс да твори – досущ като своя Създател…

Заслепена от прекрасната Анна, тогава аз – признавам – не успях да те видя добре. Прости ми, Учителю, но героинята ти те беше надминала… Все пак, някъде в себе си, аз посадих няколко семенца на онази моя любов към теб, която по-късно избуя и сега е вече така неудържима, толкова силна и буйна, че се плаша до къде ще стигне…

След Анна, аз срещнах по пътя си и Иван Илич, и Хаджи Мурат, но когато ме спря Отец Сергий, стана истинско чудо: осъзнах, че съм влюбена! Да, Учителю, влюбена съм в теб и повече не мога да крия тези свои най-съкровени чувства.

Влюбването е озарение. То спохожда човешката душа внезапно, без предизвестие, изведнъж – както изведнъж се появява гръм на ясно синьо небе (извини ме за това клише, но в случая ми се струва подходящо). Така внезапно, поразена от любовта, аз паднах на колене пред теб, пред твоята Голяма, честна и така проникновена душа. Коленичих пред силния ти и смел Дух и му се заклех във вярност до гроб.

Озарението, уважаеми Учителю, дойде от вътрешния катарзис, на който ме подложи твоя гениален Отец Сергий – толкова реален и истински, толкова земен и възвишен, че след като го срещнах, аз просто станах Друга. Станах неузнаваема. Скъсах с високомерието, което ме правеше мнителна и осъждаща, съблякох суетата, която ме е изкарвала смешна и жалка в очите на виждащите (като теб), слязох в ада на своите – човешки – страсти и видях колко подмолно е Егото и как може то да заблуди.  Чувствах се пречистена като след изповед – но не пред свещеник, по-нечист и от мен, да ме простят изповедниците, а като пред… Теб. Като пред възлюбен, на който току-що си признал, че го обичаш с цялата си душа!

Ти, Учителю любим, ме срещна с мен самата! С голата мен. Подложи ме на удивителен катарзис и ме дари с нови хоризонти, поради което ще ти бъда признателна цял живот (че и след него). Не че не съм обичала и преди теб. Обичала съм и то много силно – обичала съм винаги така, както се обича за първи път! Ще ти призная – преживях няколко незабравими любовни романа: бях вярна и на Съмърсет Моъм, и на Йордан Йовков, и на Никос Казандзакис, и на Джубран Халил Джубран (от него можеш да ме ревнуваш, макар че тази ревност ще да е като на романиста към лирика), и на Милан Кундера… Обичах ги всичките и сега ги обичам – ти сам добре знаеш, че любовта е вечна и че не умира след раздялата, само добива нова форма.  Но така, както теб обикнах… Не, не защото си моята последна любов, а за последната винаги се мисли, че е най-съвършена…, а защото осъзнах, че Ти си Аз.

А когато Ти си Аз – единението е на сто процента. Няма накъде повече да се скита душата из дебрите на чувствата и познанието.

Когато Ти си Аз, влюбеният вече не е номад, а човек с уютна къща, в която се прибира с радост и трепет всеки миг.

Когато Ти си Аз, приютен от Любовта, не измъчваш другия с непораснали въпроси, не го огорчаваш с ревност, не изискваш подчинение…

Когато Ти си Аз, си свободен!

Благодаря ти,  Учителю за тази велика любов! Благодаря ти за прозренията, озарението, трепетът и жаждата за Живот, с които ме дари!

Благодаря ти, че ми показа истинското лице на Живота и ме научи да го живея честно: без гримове, фалш, суета, лицемерие, високомерие, ревност, страх, печал…

Благодаря ти за разбирането! И без да те задължавам с каквото и да било, простичко, но от цялата си душа ти казвам:

Обичам те.

Завинаги.

Ж. К., 19 април 2010 г.


„Отец Сергий“

Страница за Лев Толстой във Фейсбук.

Група за Лев Толстой във Фейсбук.

Този сайт използва бисквитки. Като продължавате да използвате сайта, вие приемате нашата “Политика за поверителност”.

Политика за поверителност